新手父母

【新手父母】致路人甲:媽媽不需要指指點點 │ Un太的Blog

Un太是一名全職媽媽,每日都會帶着白白落街散步,有時候出席Blogger活動,撞正Un生需要上班,都會硬着頭皮一個人帶着白白外出。作為一個帶着小baby兼拖着BB車的媽媽,總會遇上一些蝦碌情境,而且總會遇着一些三姑六婆般的路人甲指指點點……

情境一:

白白當時仲未夠三個月,剛離開餐廳時才餵過奶,沿路走了約15分鐘搭地鐵,剛與朋友分手一進車箱,白白就狂喊。一直喊了20分鐘,整個車箱的眼睛都盯着我們,幾個女士指着我和白白耳語,忍約聽到「唔識湊」、「咁細過帶出街」之類的說話…

–>講真!有人幫手邊個想咁!BB喊有時真係會無原因!剛吃飽又剛瞓都會喊!BB喊唔係媽媽嘅錯!

情境二:

白白突然在街上喊肚餓,於是我們在商場找了一個坐位,坐下來餵奶。期間,有位女士不斷企圖指導我如何餵奶…「奶樽要拎高啲」、「BB應該瞓低啲」、「唔係BB會成肚風」…

–>其實!我日日都用奶樽餵奶,我都識餵奶架!只係,BB大咗有時會非常好奇同唔專心,唔會好似初生咁肯比你瞓係度餵!人人都有自己的方法,請不要為我操心!

情境三:

白白大咗對身邊事物日漸好奇,以前用BB車會乖乖180度瞓好,而家大咗乜都想望一餐,要將BB車推到90度比佢坐值睇嘢。有時候,一個大帶白白外出時佢仲會扭計想抱,連車都唔肯坐!好多時路人甲見BB喊,如果我唔抱起BB又會指指點點….

–>其實無人想比BB喊,但一個人又抱B又推車係好難嘅時,萬一BB抱唔穩仲大件事!BB喊一陣唔會出時,但跌落地就實出事!

總而言之,每個媽媽都有自己照顧BB的方法,每位媽媽都會為自己的BB找出最合適的照顧方法。作為旁人,請維護媽媽的尊嚴,不要隨便下判斷、也不要隨便提出意見。請大家記住,如果媽媽需要幫手,我們會提出,如果沒有請不要過份熱心。也請不要評價其他媽媽的行為,因為這是別人的行為,我們沒有資格去批評指教,這是一種尊重。如果真的需要,過來問一句 :「有沒有需要幫忙?」就已經很足夠!

******************
 
♡ESD Life 靚太Club星級會員♡
♡香港媽咪幫
 駐站部落客♡
♡香港媽媽經
 駐站作家♡
 
這裡也有Un太的文章:
ESD life WOW • Mamibuy HK • MaMaClub
She Mom • Weshare • Mybb • Blogger
如有親子相關産品分享和活動邀請,歡迎聯絡Un太:
Email:nataliepuipui@gmail.com
Facebook專頁:Un太的Blog
Instagram:mrs.un.blog
Blog:https://educatemybaby.com/
File25-8-2017104340.jpeg
廣告

分類:新手父母

Tagged as:

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s